Voordat je een afstudeeropdracht kunt uitvoeren bij een bedrijf ga je eerst op sollicitatiegesprek. Dit is een belangrijk moment want hier wordt bepaald of je geschikt bent voor de opdracht. Het is essentieel om dit gesprek goed voor te bereiden. Hier onder een aantal tips om dit te doen:
- Maak oogcontact en geef een goede handdruk wanneer je jezelf voorstelt.
- Let op je houding, probeer te ontspannen en maak gebruik van non-verbaal gedrag.
- Neem een kladblok en een pen o.i.d. mee en vergeet je agenda niet voor een eventuele vervolgafspraak.
- Gebruik je intonatie om je enthousiasme voor de afstudeeropdracht aan te geven maar overdrijf niet.
- Spreek de gesprekspartner altijd aan in de U-vorm, je krijgt vanzelf te horen of je mag tutoyeren.
- Pas je woordkeuze aan, aan je gesprekspartner.
- Laat de ander uitspreken en onderbreek niet.
- Neem actief deel aan het gesprek.
- Laat merken dat je geïnteresseerd bent in het bedrijf door open vragen te stellen over de producten of diensten van het bedrijf.
- Wees open en eerlijk in het gesprek. Dit betekent niet dat je jezelf helemaal bloot moet geven, maar lieg niet. Geef gerust aan dat je meerdere sollicitatiegesprekken hebt lopen of dat je bepaalde dingen (nog) niet beheerst.
- Gebruik je voorbereiding. Vertel waarom je juist bij dit bedrijf een afstudeeropdracht wil uitvoeren en wat je toekomstplannen zijn.
- Weet wat de inhoud van de afstudeeropdracht is. Wanneer dit niet helemaal duidelijk is vraag dan naar de werkzaamheden die bij de afstudeeropdracht horen.
- Luister actief en goed naar wat je gesprekspartner vertelt en speel daar op in.
- Benoem waarom jij de geschikte kandidaat bent voor dit bedrijf.
- Gebruik voorbeelden van situaties om aan te geven wat je geleerd hebt of om te schetsen wat je sterke punten zijn. Neem (bijvoorbeeld) voorbeelden mee van projecten/opdrachten die je op school gedaan hebt.
- Stel de vragen die je hebt opgeschreven.
- Denk na voordat je antwoord geeft. Stiltes tijdens een sollicitatiegesprek zijn niet erg, je mag best even nadenken. Aangeven dat je het antwoord op de vraag niet weet kan ook. Probeer altijd een moeilijke vraag zo goed mogelijk te beantwoorden met de kennis waarover je wel beschikt. Houd in het achterhoofd: Je zit nog in een ontwikkelingsfase dus kan je niet alles weten.
- Blijf “to the point”, weid niet teveel uit.
- Wanneer de inhoud van de afstudeeropdracht niet helemaal duidelijk is, kun je vragen welke werkzaamheden je zal gaan verrichten binnen het bedrijf. Zo krijg je een duidelijk beeld van de afstudeeropdracht en weet je wat er van jouw wordt verwacht.
Het sollicitatiegesprek is een kennismaking tussen beide partijen. Als de afstudeeropdracht, het bedrijf of de bedrijfscultuur niet bij je aansluit is het verstandig om verder te zoeken. Bedenk altijd voor jezelf of de afstudeeropdracht genoeg uitdaging voor je biedt.